E.F.T. – Emotional Freedom Technique

Naast mijn Emotionele Balans Techniek werk ik ook indien nodig met E.F.T.

E.F.T.  is een fantastische manier om snel van emotionele klachten af te komen. Je kunt het zien als een soort emotionele acupressuur die werkt bij het oplossen van trauma’s, fobieën en allerlei andere emotionele klachten. Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, een minderwaardigheid complex en examenvrees is perfect te behandelen met E.F.T.

Wat doet E.F.T:

E.F.T. haalt de emotionele lading of spanning af van beladen gebeurtenissen, trauma’s of herinneringen uit het verleden  (= desensitisatie) zodat je de lading, pijn, angst etc. niet meer voelt. Dit geldt ook voor angsten over dingen die eventueel zouden kunnen gaan gebeuren, zoals bijvoorbeeld angst om te zakken voor een examen, vliegangst, angst om ziek te worden, faalangst etc.

Na een behandeling met E.F.T. roept de gebeurtenis of het behandelde aspect geen spanning, pijn of verdriet meer op zodat je het makkelijker los kunt laten en het slechts een herinnering wordt of een geaccepteerde gebeurtenis die een plek heeft gekregen waardoor jij er beter mee om kunt gaan.

E.F.T. is een op meridianen gebaseerde psychotherapievorm (Meridian Based Therapy (M.B.T.) ook wel Meridiaan Energie Psychologie genoemd. De verklaring van de werkzaamheid ligt in het ontstoren van de verstoorde meridianen die energieën vasthouden die voortkomen uit opgebouwde spanning door emoties. Iedere meridiaan staat in verbinding met een specifiek orgaan of organen. Zo hebben wij o.a. het hart-meridiaan, de long-meridiaan, nier- en miltmeridiaan etc. Nu gebleken is dat ieder orgaan ook weer zijn eigen specifieke emoties op slaat en filtert, kunnen wij beter begrijpen waarom uitdrukkingen die wij in de volksmond gebruiken, zoals je gal spugen te maken kunnen hebben met de emotie “verbittering”. Of als je het gezegde “iets op je lever hebben” neemt dan is het niet allemaal zo maar uit de lucht gegrepen.

Meridianen worden gezien als een soort koppeling tussen lichaam en geest en iedere verstoring in een meridiaan kan worden opgeheven door op de begin punten te kloppen zodat er weer een vrije stroom ontstaat en de blokkade opgeheven wordt. Het uitspreken van de emoties die de meridianen hebben verstoord is daarbij een sleutel en van essentieel belang om weer emotioneel in balans te komen.

Tijdens een E.F.T. behandeling maak je heel bewust contact met de vervelende emotie en het gevoel wat dit  in jouw lichaam geeft. Vervolgens gaan we dit gevoel een cijfer geven tussen de 1 en de 10 (we meten daarmee dan de intensiteit) daarna gaan we aan de gang met het E.F.T. protocol. Na een rondje kloppen op specifieke meridiaan/chackra punten en tegelijkertijd uitspreken van jouw  pijnlijke gevoelens of angsten gaan we opnieuw kijken of het vervelende gevoel is afgenomen of zelfs verdwenen is. Is dit niet het geval, dan gaan we er dieper op in door eventueel bijbehorende aspecten te gaan benoemen en op deze nieuwe aspecten te kloppen, net zolang totdat het probleem is verdwenen.

Met E.F.T kunnen de meest vervelende gevoelens oplossen in een hele korte tijd en blijvende veranderingen aanbrengen in jouw denken en gevoelsleven.